Mitä koulun tulisi opettaa euron arvosta

Rahan suunnitelmallinen käyttö on yksi onnistuneen itsenäisen elämän edellytyksistä. Se, että osaat laskea kuukausittaiset menosi, arvioida varojesi riittävyyden, varautua yllättäviin kuluihin ja välttää korkean koron pikalainoja, helpottaa elämää kokonaisvaltaisesti.

Tarkasti tämän hetken opetussuunnitelmaa tietämättä tai arvostelematta toivon, että jo koulussa käydään ymmärrettävästi läpi talouden perushallinta, johon kuuluu myös euron arvon ymmärtäminen.

Oletko kuullut sanonnan ”rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät”? Oletko tullut ajatelleeksi, miksi näin on?

Euroissa on se valitettava seikka, että ajan myötä ne menettävät arvoaan. Esimerkiksi jos annan sinulle 100€, ja talletat sen tilillesi viideksi vuodeksi, niin viiden vuoden kuluttua sinulla on yhä 100€. Rahat ovat tallessa, mutta mikä on ongelma.

Mikään pankki ei maksa korkoa, jolla jäisit ostovoiman menettämisen jälkeen plussalle. Euroja pankkiin säästämällä jäät pitkässä juoksussa aina tappiolle.

Mari Kärkkäinen

Totta on, että sinulla on edelleen sama määrä euroja. Mutta olet menettänyt ostovoimaa. Sama 100€ ei riitä enää samaan määrään ruokaa, vuokraa tai vaikka bensaa, kuin viisi vuotta sitten. Kaikki maksaa nyt enemmän. Eurosi ovat menettäneet arvoaan.

Eurojärjestelmässä ei suinkaan ole vikaa, vaan se on sen ominaisuus. Eurojen kuuluukin menettää ostovoimaa, jotta järjestelmä toimii. Tätä valvovat keskuspankit, jotka seuraavat rahan ostovoimaa ja pitävät huolen, että se heikkenee mahdollisimman vakaasti, noin 2,0 % vuosittain.

Kun talletat euroja pankkiin, pankki jää sinulle velkaa tililläsi olevat eurot. Sillä välin pankki lainaa rahat eteenpäin ja perii siitä korkoa itselleen. Valitettavasti pankin sinulle maksama talletuskorko on olematon. Mikään pankki ei maksa korkoa, jolla jäisit ostovoiman menettämisen jälkeen plussalle. Euroja pankkiin säästämällä jäät pitkässä juoksussa aina tappiolle.

Miksi sitten vain köyhät köyhtyvät, vaikka rikkaat käyttävät euroja myös? Ovatko köyhän eurot erilaisia kuin varakkaan eurot? Eivät ole, sillä kyllä molemmat eurot menettävät ostovoimaansa yhtälailla. Ero tulee siitä, että varakas omistaa euroja vain sen verran kuin tarpeen.

Rahaviisaat eivät makuuta eurojaan pankkitilillä, vaan ostavat niillä omaisuuslajeja, jotka eivät menetä arvoaan. He ostavat euroilla muun muassa sijoitusasuntoja, arvopapereita ja osakkeita. Eurojen säästäminen tekee köyhäksi, ja sijoittaminen on tapa suojautua tältä eurojen ominaisuudelta.

Toisin kuin luullaan, sijoittaminen ei vaadi perintöä tai urheilukassillista kahisevaa. Totta kai sijoittamiseen tarvitsee rahaa, mutta suuruusluokka ei ole tuhansia euroja, eikä edes satoja euroja. Nyt puhutaan kympeistä, jonka voit halutessasi sijoittaa automaattisesti kerran kuussa. Luotettavia tahoja tähän on monia.

Tässä on yksi tapa kuvata euron arvoa ja sijoittamisen merkitystä yksinkertaisesti. Nämä askelmerkit olisi mielestäni hyvä oppia jo nuorena.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *