Tervetuloa 2023: kaksi asiaa loi pohjan koko menneelle vuodelle

Jokainen elämän hetki on minusta arvokas, vaikka osa niistä hetkistä on todella raskaita elää läpi. Tähän vuoteen mahtui monia elämän puolia.

Rakkaan lähimmäisen vakava sairastuminen aloitti vuoden elämäni raskaimmalla taipaleella. Samaan aikaan erinomainen menestyminen aluevaaleissa vei minut sosiaali- ja terveysalan päätöksenteon ytimeen, keskelle yhtä merkittävintä hallinnollista uudistusta, joka Suomessa on koettu. Kyseisenä ajankohtana lähimmäisten, työyhteisön ja kannattajien antama tuki oli sanoinkuvaamattoman arvokasta. Samalla sain itsekin mahdollisuuden kasvaa.

Kuunteleminen ja kohtaaminen

Vaikka olen ratkaisuihin keskittyvä ja niitä aktiivisesti etsivä, tietyissä hetkissä ratkaisulla ei kertakaikkiaan ole merkitystä. Vain se merkitsee, että olet läsnä. Ratkaisujen aika on myöhemmin.

Opin myös, että paras tapa löytää ratkaisuvaihtoehtoja on sulkea enimmäkseen oma suunsa ja kuunnella, mitä ympärillä sanotaan sekä kysyä tarkentavia kysymyksiä. Muutoin ratkaisut saattavat perustua liikaa oletuksiin ja kokonaiskuva jää vajaaksi.

Omasta jaksamisesta huolehtimista ei voi liikaa korostaa. Jos oma happi loppuu, on mahdotonta olla toiselle tukena.

Asioiden priorisointi ja yhteistyö päätöksenteossa

Kuluneen vuoden aikana olen pitänyt esillä erityisesti digitaalisuuden mahdollisuuksia, ennaltaehkäisevän näkökulman merkitystä sekä omaishoitajuuteen, lasten ja nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyden hoitoon liittyviä seikkoja. Yhteydenpitoa järjestöihin on ollut runsaasti. Oli kyse sitten valtakunnallisesta, alueellisesta tai kotikaupungin päätöksenteosta, on asioista voitava keskustella avoimesti ja asiallisesti yhdessä.

Vuoden viimeisimpinä asioina käytiin läpi mm. kouluruokailun haasteiden selvittämistä Oulun kaupungissa. Huoli on niistä nuorista, joille kouluruokailu ei nykymuodossaan tuo riittävää energiaa koulupäivään.

Loppujen lopuksi hyvinvoinnin edellytyksissä on kyse hyvin perusasioista: turvallinen ympäristö, lämmin koti, riittävä ravitseva ruoka, kehon toiminnallisuutta ylläpitävä arki ja sellainen sosiaalinen ympäristö, josta saa ammennettua energiaa. Näitä osa-alueita meidän tulee pyrkiä mahdollistamaan kaikille myös Pohteen aloittaessa. Maailmalla ja kotimaassa on valtavan isoja ja pienempiä asioita meneillään jatkuvasti. Ratkaisujen löytymisessä tarvitaan priorisointia, kokonaiskuva selkeänä mielessä pitäen. Yksittäisten päätösten seurauksia laajempaan kokonaisuuteen on kyettävä hahmottamaan ja tässä on avainasemassa tutkittu tieto ja yhteinen keskustelu osallisten kesken.

Näin vuoden viimeisenä päivänä voin todeta, että olen kiitollinen. Olen kiitollinen kaikista koetuista hetkistä tämänkin vuoden aikana, sillä ne ovat tehneet minusta taas astetta enemmän hetkessä elävän, kuuntelevan, yhteistyökykyisen, rohkean ja onnellisen ihmisen.

Tervetuloa 2023, tehdään tästä hyvä vuosi päivä kerrallaan! Yhdessä ja toisiamme arvostaen.

Hyvää uutta vuotta! ✨

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *